Tomorrowland on elektroniseen tanssimusiikkiin eli EDM:ään keskittynyt festivaali, joka järjestetään vuosittain Belgian Boomissa. Ensimmäinen Tomorrowland-festivaali järjestettiin vuonna 2005. Jo yli kymmenen vuoden olemassaolonsa aikana Tomorrowland on kasvanut yhdeksi maailman suosituimmista ja tunnetuimmista festivaaleista. Tapahtumaan osallistuukin vuosittain jopa yli 400 000 elektronisen tanssimusiikin ystävää. Vaikka tapahtuman kestoa on pidennetty ja se jatkuu nykyään kahden viikonlopun yli, tapahtuman liput myydään loppuun muutamassa minuutissa. Festivaalit järjestetään aina heinäkuun kahtena viimeisenä viikonloppuna.

Tomorrowlandissa on esiintymässä aina elektronisen tanssimusiikin maailman tunnetuimpia DJ:tä ja nimiä. Vuoden 2018 tapahtumassa esiintyivät muun muassa Armin van Buuren, Afrojack, Alan Walker, Alesso, David Guetta, Hardwell, Kungs, Martin Garrix, Tiësto, Steve Aoki ja Dimitri Vegas & Like Mike. Yhteensä vuoden 2018 tapahtumassa oli yli 60 pääesiintyjää. Ensimmäisessä tapahtumassa pääesiintyjiä oli vain seitsemän kappaletta, joten esiintyjien määrä on kasvanut melkoisesti, ja kasvaa joka vuosi hurjaa vauhtia. Myös osallistujien määrä on moninkertaistunut tapahtuman alkuvuosista.

Tomorrowlandin historiaa

Tomorrowland järjestettiin ensimmäistä kertaa vuoden 2005 elokuussa, ja alkuun festivaali oli vain yksipäiväinen. Tällöin esiintyjiä oli muutama, ja osallistujiakin vain noin 9 000. Seuraavana vuonna osallistujamäärä oli jo lähes tuplaantunut ja osallistujia saapui paikalle 15 000. Tällöin Tomorrowland siirrettiin myös nykyiseen ajankohtaansa heinäkuun lopulle. Vuoden 2006 festivaaleilla olivat esiintymässä muun muassa Armin van Buuren, Axwell, David Guetta ja Ruthless. Vuonna 2007 Tomorrowland kesti ensimmäisen kerran kaksi päivää, ja osallistujiakin tuli paikalle jo huimat 50 000.

Vuonna 2013 festivaalia venytettiin huiman suosion takia entisestään, ja Tomorrowlandista tuli kolmen päivän pituinen. Vuoden tapahtuman teema oli “The Tree of Life” eli elämänpuu, ja esiintymässä olivat muun muassa Steve Angello, David Guetta, Swedish House Mafia, Alesso ja Avicii. Tällöin tapahtumassa oli jo 180 000 kävijää. Vuonna 2017 tapahtumasta päätettiin tehdä vieläkin pidempi. Se järjestettiin heinäkuun kahtena viimeisenä viikonloppuna, jolloin se kesti yhteensä kuusi päivää. Osallistujia vuosien 2017 ja 2018 tapahtumissa oli noin 400 000.

Yhteistyökumppanit ja Global Journey -paketit

Tommorrowlandilla on yhteensä 26 virallista yhteistyökumppania. Mukana ovat muun muassa Pepsi Max, Budweiser ja Brussels Airlines. Nämä kaikki järjestävät erilaisia tempauksia ja tuottavat mainoksia festivaalien markkinoimiseksi. Vuonna 2012 Tomorrowland esitteli yhteistyössä Brussels Airlinesin kanssa Global Journey -paketit. Kyseinen paketti sisältää liput itse tapahtumaan, lennot ja hotellit. Paketti nousi heti suosioon, ja jo ensimmäisenä vuonna yli 2 000 osallistujaa yhteensä 17 eri lähtökaupungista osti itselleen tämän paketin pelkkien tapahtumalippujen ostamisen sijasta.

Vuonna 2013 Global Journey -pakettien suosio nousi entisestään, ja sen osti itselleen yli 8 000 matkustajaa yhteensä 67 eri lähtökaupungista. Suosituimpia lähtökaupunkeja olivat Basel, Tel Aviv, Geneve, Oslo ja Lontoo. Paketin ostajille tarjottiin mahdollisuus päivittää lentonsa bilelennoksi, joita järjestettiin yhteensä 20 kappaletta. Kahdeksalla bilelennoista oli striimattua musiikkia ja kahdella jopa live DJ-setti. Näiden bilelentojen soittolistoilla on ollut biisejä esimerkiksi seuraavilta artisteilta: Dimitri Vegas & Like Mike, Yves V ja Romeo Blanco.

TomorrowWorld

Vuonna 2013 Tommorrowlandista päätettiin järjestää myös yhdysvaltalainen versio: TommorrowWorld. Festivaali järjestettiin Georgiassa, 48 kilometriä Atlantasta etelään. Tapahtumapaikaksi valittiin juuri tämä paikka siksi, että se muistutti paikkaa, jossa Tomorrowland Belgiassa järjestetään. Ensimmäinen TommorrowWorld järjestettiin vuoden 2013 syyskuun loppupuolella, ja tapahtumassa oli yli 140 000 osallistujaa, joten sen voisi sanoa olleen menestys. Tapahtuma toi Georgian taloudelle jopa yli 85 miljoonaa dollaria, joten tilaisuus oli tältäkin kannalta katsottuna oikein hyvin menestynyt.

Valitettavasti TomorrowWorld tuli päätökseensä vuonna 2015 järjestetyn kolmannen tapahtuman jälkeen. Syynä tähän oli se, että viimeisestä tapahtumasta tuli täysi kaaos ja epäonnistunut huonojen sääolosuhteiden vuoksi. Rankat sateet johtivat siihen, että festivaalialue muuttui mutaiseksi, ja tapahtumapaikalle johtavat tiet menivät käyttökelvottomiksi. Tapahtuman vierailijat jäivät joko jumiin myrskyisälle festivaalialueelle tai joutuivat kävelemään kilometrikaupalla alueelle, josta hurjia hintoja veloittavat taksit pääsivät hakemaan osallistujia. Festivaalin viimeiseen päivään pääsivät osallistumaan vain alueella majoittuneet, ja tapahtuman järjestäjät joutuivat palauttamaan rahat useille osallistujille.

Unite with Tommorrowland

Samanaikaisesti varsinaisen Tomorrowland-festivaalin kanssa ympäri maailmaa järjestetään Unite with Tommorrowland -nimisiä tapahtumia. Nämä juhlat ovat satelliittiyhteydessä päätapahtumaan, ja osallistujat pääsevät katsomaan suoraa lähetystä festivaaleilta suurelta näytöltä. Unite with Tomorrowland -tapahtumissa on jonkin verran myös paikan päälle saapuneita esiintyjiä, ja alue on koristeltu samantapaisin lavastein kuin varsinainen Tommorrowland. Tällä hetkellä Unite with Tommorrowland -juhlia järjestetään Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa, Saksassa, Espanjassa, Libanonissa, Taiwanissa, Maltalla, Etelä-Koreassa ja Israelissa. Unite with Tomorrowland -tapahtumat ovat huomattavasti päätapahtumaa edullisempi tapa päästä Tommorowlandin tunnelmiin.

Yhteenveto

Tommorrowland on maailman suosituin elektronisen musiikin tapahtuma, ja samalla yksi suurimmista musiikkifestivaaleista. Tapahtumassa esiintyy muun muassa maailman tunnetuimpia EDM DJ:tä, ja festivaaleille pääsy on lähes jokaisen elektronisen musiikin ystävän unelma. Itse päätapahtumaan lähdölle tulee hintaa satoja euroja ja liput myydään yleensä loppuun minuuteissa, mutta Tomorrowlandin tunnelmasta voi halutessaan päästä nauttimaan huomattavasti halvemmallakin esimerkiksi osallistumalla Unite with Tomorrowland -tapahtumaan. Jälkikäteen tunnelmia voi katsella YouTuben kautta, johon suurin osa Tommorrowlandin esityksistä kuvataan.

Leave a Comment