Nimeä maailmalla keränneet tuottaja-DJ:t

Sana DJ tulee englanninkielisistä sanoista disc jockey, joka tarkoittaa suomeksi tiskijukkaa. DJ on yleisölle musiikkia soittava henkilö, joka soittaa musiikkia esimerkiksi äänilevyjä tai tietokonetta käyttäen. DJ:t esiintyvät usein yökerhoissa, radiossa, televisiossa, erilaisissa tapahtumissa tai juhlissa. On melko yleistä, että moni DJ on myös hypännyt tuottajan saappaisiin ja tekee yhteistyötä erilaisten tähtiartistien kanssa muokaten näiden kappaleista remixejä. Tunnettuja tuottajina toimivia DJ-tähtiä ovat muun muassa edesmennyt Avicii, Calvin Harris sekä Kygo.

Suomalaisista musiikkituottajana toimivista DJ:stä tunnetuimpia on muun muassa Alex Mattsonin nimellä tunnettu Aleksi Kaunisvesi. Mattson on suomalaisista sooloartisteista ensimmäinen, joka on saanut levytyssopimuksen Grammy-palkitulle Ultra Musicille. Alex Mattsonin ensimmäisen debyyttisinglen nimi oli “UFO feat. Solamay”. Se julkaistiin vuonna 2016 ja nousi nopeasti Suomen Spotifyn top-sijoille. Kappale myi kultaa keväällä 2016 ja platinaa myöhemmin saman vuoden kesänä. Kappale kipusi myös kansainvälisille soittolistoille. Muita Mattsonin menestyskappaleita ovat ”Forget You”, ”Good Kids” ja ”All About You”.

Avicii

Eräs maailmankuuluista musiikin tuottajista ja DJ:stä on edesmennyt ruotsalainen Avicii. Hän nousi musiikkilistojen kärkisijoille 2011 julkaisemallaan kappaleellaan Levels. Aviciin virallinen nimi oli Tim Bergling. Muita Aviciin menestyskappaleita ovat muun muassa ”Wake Me Up”, “Hey Brother”, “Addicted to you”, “The Nights”, “You Make Me”, “Waiting for Love”, “The Days, I could be the one” ja “Silhoutes”. Vuonna 2014 hitti Hey Brother nousi Espanjan listaykköseksi ja samana vuonna kappale Wake Me Up kipusi Spotifyin soitetuimmaksi kappaleeksi.

Muun muassa Swedish House Mafia, Daft Punk, ja Eric Prydz ovat antaneet vaikutteita Aviciin musiikkiin tähden kertoman mukaan. Hänen debyyttialbumillaan ”True” eri musiikkityylejä on sekoitettu ja siinä elektroniseen musiikkiin sulautuvat ripaus soulia, bluesia, funkia sekä kansanmusiikkia. Aviciin inspiraation lähteekseen tunnustaneisiin muusikkoihin kuuluvat muun muassa Martin Garrix, Kygo, Diplo ja Skrillex. Avicii keikkaili huippuvuosinaan yli 300 keikkaa vuodessa. Hän ei kuitenkaan välittänyt keikkaelämästä ja oli taipuvainen paniikkikohtauksiin. Hän kuoli lopulta oman kätensä kautta vuonna 2018.

Calvin Harris

Calvin Harris syntyi Skotlannissa vuonna 1984 ja on tullut maailmalla tunnetuksi elektronisen musiikin tuottajana, laulajana, lauluntekijänä ja DJ:nä. Harrisin oikea nimi on Adam Richard Wiles. Mies tosin käytti uransa alussa vielä artistinimeä Stouffer. Harris kiinnostui jo teini-iässä elektronisesta musiikista ja ensimmäiset demonsa hän äänitti kotonaan vuonna 1999. Vain 18-vuotiaana hän julkaisi kaksi kappaletta, joiden nimet olivat ”Da Bongos” ja ”Brighter Days”. Kummatkin kappaleet julkaistiin myöhemmin EP-leyvnä ja 12 tuuman vinyylisingleinä.

Vuonna 2007 Calvin Harris julkaisi debyyttialbuminsa, joka sai nimekseen ”I Created Disco”. Vuoteen 2017 mennessä hän oli ehtinyt julkaista jo viidennen studioalbuminsa. Harrisin tunnetuimpiin kappaleisiin lukeutuvat muun muassa ”Summer”, “The Girls”, “Feel So Close”, “Acceptable in the 80s”, “I’m Not Alone” ja “Bounce”. Hän on toiminut myös tuottajana tunnetulle artistille Dizzee Rascalille ja tuottanut Rihannan hitin ”We Found Love”. Calvin Harris on esiintynyt myös Suomessa moneen eri otteeseen.

Zedd

Anton Zaslavski eli Zedd on vuonna 1989 syntynyt saksalais-venäläinen elektronisen tanssimusiikin tuottaja ja DJ. Hän toimii parhaillaan Skrillexin OWSLA-levy-yhtiössä. Zedd on tehnyt monia hyvin menestyneitä remix-kappaleita musiikkialan suurille nimille, kuten Lady Gagalle ja Srillexille. Myös hänen singlelevynsä ”Dovregubben” kiikkui neljän viikon ajan Beatportin electro housen musiikkilistan kärkisijalla. Zedd alkoi soittaa pianoa jo 4 vuoden iässä, musiikillisesti lahjakkaiden vanhempiensa kannustamana. Hän otti tuntumaa rock-musiikkiin soittamalla rumpuja rock-bändissä, ennen siirtymistään elektroniseen musiikkiin.

Zedd voitti kaksi kertaa Beatportin remix-kilpailun vuonna 2009. Tämän ansiosta hän sai oikeudet alkaa julkaista virallisia remix-kappaleita suurille artisteille. Zeddin tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa yhteistyössä Alessia Caran kanssa tehty ”Stay” ja Selena Gomezin kappale ”I Want You to Know” sekä ”Clarity”. Clarity sai vuonna 2014 parhaan tanssimusiikkikappaleen Grammyn. Tuottajatähden tyyliä voisi kuvailla koukkuja täynnä olevaksi, mutta kuitenkin harmonisen melodiseksi electro house-musiikiksi. Parhaillaan tähti valmistelee jo kolmatta albumiaan julkaistavaksi.

Kygo

Kyrre Gørvell-Dahll, taiteilijanimeltään Kygo, on tunnettu norjalainen DJ sekä musiikkituottaja. Kygon ensimmäinen suuri hitti oli Ed Sheeranin remix kappaleesta ”I See Fire”. Kyseistä kappaletta on soitettu muun muassa YouTubessa yli 60 miljoonaa kertaa ja hänen musiikkiaan on soitettu yli miljardi kertaa SoundCloudissa ja YouTubessa. Kygo koki läpimurtonsa vuonna 2014, jolloin häntä pyysivät avuksi remixaukseen sekä Avicii että Coldplay. Ensimmäisen, ”Firestone”-nimisen singlensä Kygo julkaisi vuonna 2014. Vuonna 2015 julkaistiin toinen single, ”Stole the Show”.

Skrillex

Sonny John Moore, joka on paremmin tunnettu taiteilijanimellään Skrillex, syntyi vuonna 1988 Kaliforniassa. Hänen alkuperäinen taiteilijanimensä internetissä oli Twipz. Skrillex on tunnettu maailmalla sekä elektronisen musiikin tuottajana että DJ:nä. Hänen musiikkilajejaan ovat pääasiassa dubstep ja glitch house. Sonnyn ensimmäinen EP-levy julkaistiin vuonna 2009. Ensimmäisen sooloalbuminsa hän julkaisi vuonna 2010 ja toisen albuminsa heti seuraavana vuonna. Skrillexin nousukiito alkoi näiden albumien saattelemana, ja vuonna 2012 Skrillex pääsi ehdolle Grammy-gaalassa, ja vei kolmesti voiton kotiin.

Leave a Comment