Tervetuloa DJ-maailmaan erikoistuneelle sivustolle! DJ, disc jockey eli “tiskijukka” on bileiden tärkein henkilö, tunnelmanluoja (tai pahimmassa tapauksessa tunnelmanlatistaja), joka tuntee tanssimusiikin ja yleisönsä kuin omat taskunsa. DJ:t ovat musiikin moniosaajia, joilla on rytmi veressä ja ketterät sormet – sekä tietysti sopivassa määrin pilkettä silmäkulmassa. Selvyyden vuoksi väännettäköön rautalangasta: DJ ei ole synonyymi musiikintuottajalle. Esimerkiksi Deadmau5 on tuottaja, ei DJ. DJ:t soittavat, miksaavat ja sämpläävät muiden artistien kappaleita, tuottajat julkaisevat musiikkia.

Toki DJ voi toimia myös musiikintuottajana, mutta jos puhutaan keskiverto klubi-DJ:stä, he harvoin tuottavat omaa materiaaliaan yleiseen jakeluun. Joillekin tiskijukkana toimiminen on harrastus, toisille leipätyö, mutta selvää on, että DJ:n työ ei kaikille sovi. Hyvä DJ on aina kartalla viimeisimmistä tanssihiteistä, mutta hänellä on silti oma, erottuva tyylinsä. DJ:n pitää olla aina varautunut erilaisiin kappalepyyntöihin, oli biisi sitten What Is Love tai Skibidi. Tämä sivusto kertoo DJ:n ammatista ja sen historiasta, joten jatka lukemista!

Kuinka DJ:ksi ryhdytään?

DJ:n toimenkuva on luovan alan ammatti. DJ:t ovat esiintyviä taiteilijoita, jotka tekevät työtään live-yleisön edessä muuttuvissa olosuhteissa. Kaikilla tiskijukilla täytyy siis olla esiintymishalua. Aito kiinnostus musiikkiin on myös ehdoton edellytys, jos haluaa ryhtyä DJ:ksi. Laitteet sun muut pystyy aluksi lainaamaan tai vuokraamaan, joten materiaalihankintoihin uran aloittaminen harvemmin tyssää. DJ:n ammatti vaatii hieman teknistä osaamista, sillä hyvin tavanomainen DJ:n laitteisto pitää sisällään vähintään mikserin, pari dekkiä, mikin ja touchpadin. Kerromme artikkeleissamme tästä enemmän.

Ennen digiaikaa tiskijukilta vaadittiin vielä enemmän kädentaitoja. Nykyiset DJ-järjestelmät ovat täysin digitaalisia, mutta vielä 20 vuotta takaperin moni DJ kirjaimellisesti pyöritti levyjä ja joutui mekaanisesti vaihtamaan dekistä toiseen. Iso muutos on tapahtunut myös musiikin tallennusmuodoissa, sillä enää tiskijukkien ei tarvitse kantaa keikoilleen mukana jättimäistä levykokoelmaa, vaan kaikki biisit löytyvät kätevästi läppärin kovalevyltä. Vaikka taustalla oleva tekniikka on kehittynyt, biisien crossfeidaaminen ja tempon mätsääminen ovat taitolajeja, joita oppii vain tekemällä.

DJ ei piittaa genreistä

Usein ajatellaan, että DJ:t ovat perillä vain tanssimusiikin artisteista ja hiteistä. Rytmikäs bassonjytke on tanssilattioilla tietysti valttia, mutta kokeneet DJ:t osaavat katsoa vaihtoehtoja myös muista musiikin tyylilajeista. Kaikki on kiinni yleisöstä: vaikka klubi on sama, voi eri iltoina asiakaskunta olla hyvinkin erilaista, jolloin myös tiskijukan tulee reagoida kappalevalinnoillaan tilanteeseen. Oikeaan aikaan oikealle yleisölle soitettu Ihanaa, Leijonat, ihanaa tai Billie Jean voi räjäyttää potin ja saada tanssijat liikkeelle aivan uudella energialla.

Sama pätee myös tuottaja-DJ:ihin: vuonna 2010 jättihitillään Scary Monsters and Nice Sprites suosioon noussut Skrillex on hyvä esimerkki tuottajasta, joka ottaa tuotannossaan eri genret taitavasti huomioon. Skrillexin omasta tuotannosta löytyy paljon tummansävyisiä tuotoksia ja hän on tehnyt myös paljon yhteistyötä raskaan musiikin yhtyeiden, kuten Kornin, kanssa. Maailman parhailla tiskijukilla ja tuottajilla oma soundi on löytynyt juuri omien suosikkigenrejen ja -artistien kautta. Dsc.fi:n kirjoittajat paneutuvat artikkeleissaan tarkemmin erilaisiin musiikkigenreihin ja DJ-tyyppeihin.

Ei pelkkää klubeilua

Musiikintuottajien ja varsinaisten tiskijukkien häilyvä raja hämärtyy entisestään, kun puhutaan tanssimusiikin suurista yleisötapahtumista, kuten esimerkiksi Belgiassa vuosittain järjestettävästä Tomorrowlandista. Tomorrowland on maailman johtava tanssi- ja konemusiikin festivaali, jossa käy joka vuosi satoja tuhansia ihmisiä. Artistit ovat nimekkäitä ja lavashow’t näyttäviä, mutta karkeasti ajatellen kyse on kuitenkin vain yhdestä suuresta klubista, tosin vain järjettömän paljon suuremmassa mittakaavassa ja festarimiljöössä. Tomorrowlandin ja Ultra Music Festivalin kaltaiset tapahtumat kielivät konemusiikin suuresta suosiosta, ja paneudumme niihin sivustollamme tarkemmin.

David Guettan, Marshmellon ja jo edesmenneen Aviciin kaltaiset supertähdet myyvät minkä tahansa festivaalin loppuun ja vaikka monen tuottajan livekeikoilla musiikki tulee pääasiassa äänitteeltä, on hyvin artistikohtaista, kuinka paljon he varioivat keikoillansa tuotantoaan live-tilanteeseen sopivaksi. Musiikintuottajien tuotantoprosessit ovat usein niin monimutkaisia ja vaativia, että niitä on käytännössä mahdotonta tehdä livenä, mutta jo pienellä miksauksella ja sämpläyksellä hitteihin saa enemmän potkua satatuhatpäisen yleisön edessä. Lisää maailman suurimmista tiskijukista, tuottajista ja festivaaleista voit lukea tältä sivustolta.

DJ:n palkkaaminen yksityiskeikoille

DJ elävöittää juhlan kuin juhlan ja siksi tiskijukan palkkaaminen esimerkiksi häihin tai syntymäpäiväbileisiin on oivallinen idea. DJ on käytännössä kaksijalkainen jukeboksi, joka voi toteuttaa juhlaväen toivebiisejä läpi bileiden. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, kenet palkkaa tiskijukaksi, sillä kaikki DJ:t eivät välttämättä sovellu tyyliltään sukujuhliin. Jotkut tiskijukat ovat hyvin tarkkoja soittamastaan musiikista, eivätkä välttämättä kelpuuta levylautasilleen tuoreimpia radiohittejä. DJ-tarjonta on nykyään onneksi niin laaja, että jokaiseen juhlaan löytyy takuulla oikeanlainen tiskijukka.

DJ-toiminnan luvat ja lisenssit

Kun aloittaa DJ:n työt tai palkkaa tiskijukan tapahtumaansa, kannattaa musiikin käyttöoikeuksien suhteen olla tarkkana. Lupakäytännöt tapahtumien ja DJ-palveluiden osalta ovat suoraviivaistuneet ja byrokratian määrää karsittu. DJ-lisenssillä tiskijukat voivat kiinteällä vuosimaksulla esittää keikoillaan tekijänoikeuksien alaista musiikkia, kun taas yksittäisten tapahtumien järjestäjät voivat hankkia 24 tuntia voimassa olevan kertalisenssin. Kannattaa siis huomioida, että esimerkiksi ravintolan omat Teosto- ja Gramex-sopimukset eivät vielä kata DJ-toimintaa, vaan se vaatii oman lisenssinsä. Tämän ja monta muuta DJ-faktaa löydät vain osoitteesta dsc.fi!

Leave a Comment