DJ:n ammatti on monipuolinen ja kiehtova. Tiskijukkana pääsee toimimaan erilaisissa ympäristöissä ja tutustumaan monenlaisiin ihmisiin – ja ennen kaikkea viihdyttämään väkeä tanssilattioilla. DJ:nä työskentely vaatii luovuutta, hieman teknistä osaamista, sorminäppäryyttä ja ajan hermolla pysymistä. Jos suunnittelet alkavasi tiskijukaksi, kannattaa ensimmäiseksi tehdä pieni testi: valvo koko yö kuunnellen musiikkia korvakuulokkeiden kautta alati etsien uutta kuunneltavaa Spotifysta. Alkoholia ei saa käyttää. Selvisitkö testistä? Hyvä, nyt voit jatkaa lukemista ja oppia, kuinka DJ:ksi tullaan.

Leikkimielinen soveltuvuustesti oli ehkä hieman karrikoitu, mutta kuvaa silti aika hyvin, mistä DJ:nä olemisessa on lopulta kyse. DJ on viimeinen henkilö klubilla, joka saa väsähtää kesken bileiden ja siksi tiskijukat ovatkin keikoillaan selvinpäin. Skarppiutta vaaditaan, jotta feidaukset osuvat kohdalleen ja setissä säilyy hyvä flow. DJ on aina vähintään kaksi biisiä edellä tanssijoita, sillä hyvän tunnelman säilyttämiseksi on olennaista, että kappaleet sopivat hyvin yhteen. Tiskijukan työ ei siis ole pelkkää musiikin tahdissa jammailua.

DJ:n tärkeimmät ominaisuudet

Ennen kuin tarkastellaan tarkemmin, mitä kaikkia hankintoja DJ:n tulee tehdä, käydään läpi DJ:n perusominaisuudet: kaikista tärkein on rytmitaju. Vaikka tiskijukka itse ei biittejä luokaan eikä varsinaisesti soita mitään instrumentteja, DJ:llä tulee olla rytmi veressä ja ymmärrystä, minkälainen musiikki uppoaa mihinkin yleisöön. Toinen oleellinen seikka on halukkuus esiintyä. DJ:t eivät ole välttämättä yhtä näkyviä persoonia kuin juontajat tai laulajat, mutta ovat silti esiintyjiä, jotka altistavat itsensä ja musiikkivalintansa arvostelulle.

Kritiikkiä saattaa siis tulla toisinaan, mutta oman tyylin ja biisivalintojen takana on helppo seistä, kun ne osaa perustella ensin itselleen. DJ voi rohkeasti koettaa tuoda hiljaiseen iltaan säpinää esimerkiksi vetämällä täysin odottamattoman klassikkokappaleen biisikirjastostaan tai sämpläämällä livenä aivan uniikin version nykyajan listahitistä. Itsevarmuus on siis kolmas tärkeä DJ:n ominaisuus. Neljäntenä mainittakoon sosiaalisuus ja asiakaspalvelutaidot. DJ:t kohtaavat lähes joka ilta päihtyneitä ihmisiä, joilla on jos jonkinnäköisiä vaatimuksia tiskijukille. Nämä kohtaamiset tulee hoitaa asiallisesti ja tyylillä.

Kuinka DJ voi harjoitella?

DJ:n tärkein työkalu on nykyään kannettava tietokone. Se toimii paitsi biisi- ja efektikirjastona, sisältää myös softat, joilla dekkejä ohjataan. Jos DJ:n työtä haluaa opetella omassa rauhassaan eikä lähipiiristä löydy ketään, kenellä olisi DJ-laitteistoa lainaksi, riittää, kun lataa koneelleen esimerkiksi Virtual DJ-nimisen ohjelman. Sen ja muiden DJ-ohjelmien avulla voi teoriassa jo tehdä keikkaa tiskijukkana, mutta käytännössä fyysiset dekit ovat pakolliset. DJ-ohjelmilla voi kuitenkin harjoitella hiiren avulla dekkien ja mikserien perustoimintoja.

Kun kahden dekin väliset ajoittamiset eli “taimaukset” alkavat sujua hiiren kanssa ja virtuaalinen DJ-pöytä tuntuu muutoinkin läpikotaisin tutulta, voi alkaa hakeutua oikeiden DJ-laitteiden pariin. Paikallisten ravintoloiden ja yökerhojen kautta saa yhteyden alueen tiskijukkiin ja todennäköisesti he ottavat mielellään uusia innokkaita DJ:itä oppipojikseen. Fyysisten laitteiden käytön oppii kyllä nopeasti, jos perustoiminnot on opetellut jo valmiiksi tietokoneella. Paikalliset DJ:t usein myös vuokraavat omia laitteitaan muille tiskijukille, joten heti ei tarvitse investoida omiin laitteisiin.

Mistä asiakkaat?

Monilla yökerhoilla on omat vakio-DJ:nsä, mutta se ei estä uusien toimijoiden tulemista mukaan alalle. Oma aktiivisuus on tärkeää, kun DJ:t tekevät uusasiakashankintaa. Monet ravintolat, vaikka eivät yökerhoja olisikaan, järjestävät DJ-iltoja ja se on hyvä tilaisuus uraansa aloitteleville tiskijukille. Ravintolan kanssa voi esimerkiksi sopia jonkinlaisen koeajan, vaikkapa kuukauden jakson, jolloin DJ-iltojen menestystä tarkastellaan. Jos tiskijukan käyttäminen ei lisää asiakasvirtaa, ravintola tuskin jatkaa sopimusta, mutta ainakin DJ on saanut hyvää harjoitusta live-yleisön edessä.

Jos ravintola, tai mikä tahansa maksava asiakas, kokee saaneensa hyötyä DJ:stä kerran, hän todennäköisesti käyttää samaa DJ:tä toisenkin kerran. Tuttuudella on merkitystä: ei ole aivan sama, kenet ravintola voi päästää käsiksi PA-laitteistoihin tai audio splittereihin, jotka sijaitsevat usein baaritiskin takana asiakkailta loitolla. Saavutetun luottamuksen takia kynnys vaihtaa DJ:tä on suuri, joten jos aloitteleva tiskijukka saa ravintolasta vakioasiakkaan, siitä kannattaa pitää kynsin ja hampain kiinni. Myös puskaradio toimii ravintoloitsijoiden keskuudessa.

Lupa-asiat kuntoon

Ei riitä, että ravintola tai tapahtumanjärjestäjä maksaa tekijänoikeusmaksut musiikista, vaan DJ:llä tulee olla itsellään myös erityinen DJ-lisenssi. DJ-lisenssi on kiinteähintainen lupamaksu (212,14 euroa vuodessa), jolla saa harjoittaa DJ:n ammattia kaikkialla Suomessa. Aikaisemmin kaikki DJ-käyttöön hankitut kappaleet tuli erikseen lisensoida, mutta nykyinen systeemi on ammatinharjoittajan kannalta yksinkertaisempi. Muita laki- tai tekijänoikeussääteisiä lupia DJ-toiminta ei vaadi, mutta desibelimittariin kannattaa varmuuden vuoksi investoida. Liian kovaäänisestä musiikista valitetaan toisinaan ja silloin on hyvä, jos DJ:llä on näyttää todisteita käyttämästään äänenvoimakkuudesta.

Huoltaminen lisää laitteiden käyttöikää

Jo ennen ensimmäistäkään DJ-keikkaa kannattaa tutustua laitteiden mekaniikkaan ja käyttöohjeisiin. DJ-laitteet joutuvat usein alttiiksi sähkölaitteille epäsuotuisille olosuhteille, kuten pölylle, kosteudelle ja iskuille. Paineilmapullo ja mikrokuituliina pitäisi löytyä jokaisen DJ:n keikkalaukusta, sillä niiden avulla saadaan nopeasti akuuteimmat liat pois. Ammattitason DJ-laitteet ovat pääasiassa vikasietoisempia kuin hintahaitarin alhaisimmat tuotteet, mutta jos täysi oluttuoppi kaatuu mikserin päälle, on syytä suosiolla katkaista virrat kaikista laitteista välittömästi. Pienet roiskeet on vielä mahdollista itse pyyhkiä, mutta isot nestevahingot kannattaa jättää huoltoliikkeiden hoideltavaksi.

Leave a Comment