Konemusiikin kruununjalokivi Miami Ultra on tanssittanut jo 20 vuotta

Miami Ultra -festivaalilla esiintyminen on todennäköisesti jokaisen aloittelevankin elektronisen musiikin tiskijukan unelma. Vuodesta 1999 järjestetty festivaali on marssittanut lavoilleen huikean määrän maailman huippuartisteja ja -tiskijukkia, ja on noussut tapahtumana ikoniseen asemaan. Pelkästään tänä vuonna yhden viikonlopun aikana festarikävijä saattoi nähdä muun muassa Afrojackin, The Chainsmokersin, David Guettan, DJ Snaken, Empire of the Sunin, Hardwellin, Eats Everythingin ja Skreamin J.E.S.u.S.-superkokoonpanon. Pääesiintyjä oli yksinoikeutetusti Swedish House Mafia, joka esiintyi ensimmäisen kerran yhdessä sitten vuoden 2013.

Vuosittain Miami Ultra on marssittanut yleisönsä eteen toinen toistaan kovempia elektronisen musiikin nimiä. Voisi melkein väittää, että vasta näillä festareilla esiintymisen jälkeen voi sanoa olevansa huippuartisti tai -DJ. Festivaaliyleisöä on hemmoteltu myös yllätysesiintyjillä. Tänä vuonna 155 000 kävijää todisti, kun näyttelijä Will Smith esiintyi päälavalla yhdessä DJ Marshmellon kanssa. Ysärikonkari Smith voisi ikänsä puolesta olla monen nykyisen reivaajan isä, mutta silti 1990-lukuun ja rap-nostalgiaan perustuva versio ”Welcome to Miami” -klassikosta räjäytti potin lauantai-iltana.

Jatkossa kolmen päivän reivit

Miami Ultra ei ole vielä julkistanut vuoden 2019 esiintyjiä, mutta jos järjestäjät astelevat lainkaan aiempien vuosien viitoittamalla tiellä, luvassa on jälleen huikea ja kokonaisvaltainen elämys, jolle on oikeastaan vaikea laittaa hintalappua. Tapahtumassa ei luoteta pelkästään kuuloaistin viettelyn voimaan, vaan aikaisempinakin vuosina musiikkia ovat tukeneet muun muassa upeat visuaalit, mieletön tapahtumapaikka, samanhenkiset ihmiset eri puolilta maailmaa ja ylipäätään uskomaton meininki jokaiselle – haki tapahtumasta sitten maailmanluokan elämystä vuosi toisensa jälkeen tai kerran elämässä -kokemusta.

Festivaali on julkistanut tulevalle vuodelle uuden kolmen päivän rannekkeen, jota ei voi irrottaa ranteesta tai myydä eteenpäin. Jatkossa yhden päivän liputkin ovat historiaa. Kävijät eivät ole ottaneet muutosta vastaan suurella innolla, sillä se vie vapauden valita minä päivänä haluaisi rientoon osallistua – nyt on otettava kaikki kerralla. Kolmen päivän konemusiikkielämys maksaa halvimmillaan 299,95 dollaria. Kokonaisuus on kuitenkin niin haluttu, että kahden halvimman hintaluokan liput myytiin loppuun pian niiden tultua myyntiin.

Kymppitonnin tappio antoi vain vauhtia

Miami Ultra nimettiin Depeche Mode -yhtyeen vuonna 1997 ilmestyneen ”Ultra”-albumin mukaan. Se alkoi yksipäiväisenä tapahtumana vuonna 1999. Ensimmäisenä vuonna festivaalilla nähtiin muun muassa elektromusiikin helmet Paul van Dyk, Rabbit in the Moon, Josh Wink ja DJ Baby Anne. Ensimmäisenä vuonna festivaali tuotti tappiota 10 000:sta kävijästä huolimatta. Festivaalin perustajat Russell Faibisch ja Alex Omes luottivat kuitenkin konemusiikin potentiaaliin, ja jatkoivat sinnikkäästi unelmaansa uskomista 10 000 – 20 000 dollarin pitkästä miinuksesta välittämättä.

Vuonna 2000 Miamin South Beachilla järjestetty tapahtuma oli niin onnistunut, että festivaali päätettiin järjestää vielä kolmannenkin kerran. Vuonna 2001 kävijämäärä kaksinkertaistui, ja samalla festivaalin tapahtumapaikaksi vaihtui jo ikoniseksi muodostunut Bayfront Park. Kymmenen vuotta myöhemmin 100 000 kävijän haamuraja rikkoontui ensimmäisen kerran, ja on rikkoontunut siitä lähtien. Vuonna 2013 festivaali saavutti kaksi viikonloppua kestäneellä konemusiikin ilotulituksella kaikkien aikojen kävijäennätyksensä: 330 000 kävijää. Seuraavana vuonna palattiin yhden viikonlopun formaattiin – hullun vuoden jälkeen myös festivaalin kävijämäärä tasaantui.

Konsepti valloitti maailman

Näiden kahden vuosikymmenen aikana Miami Ultra on kansainvälistänyt konseptinsa ja valloittaa spin off -festivaaleillaan maailmaa: on Ultra Brasil, Ultra Buenos Aires, Ultra Chile, Ultra Korea, Ultra South Africa, Ultra Bali, Ultra Singapore – ja tietysti Ultra Ibiza. Elektrokansa tuntee myös viikon kestävän Ultra Europen. Ultra on levinnyt myös Thaimaahan, Koreaan, Japaniin, Taiwaniin, Kolumbiaan, Paraguayhin, Puerto Ricoon, Macauhun, Chileen, Boliviaan, Peruun, Hong Kongiin, Australiaan, Intiaan, Kiinaan ja viimeisimpänä myös Meksikoon. Viimeistään kansainvälistyminen teki Ultrasta käsitteen konemusiikkiyleisön keskuudessa.

Maailmanvalloituksen lisäksi Miami Ultra on lyönyt monia ennätyksiä, kuten monta kertaa esimerkiksi oman ennätyksensä yksittäiseen tapahtumaan Miamissa myytyjen lippujen kokonaismäärästä. Eläväksi legendaksi noussut festivaali on kerännyt vuosien varrella myös lukuisia palkintoja ja tunnustuksia. Miami Ultra on saanut muun muassa parhaan kansainvälisen tanssitapahtuman ja parhaan musiikkitapahtuman tunnustukset. DJ Magazine on valinnut sen kahteen otteeseen koko maailman parhaaksi festivaaliksi. DJ Awardsissa Miami Ultra on palkittu parhaan kansainvälisen tanssimusiikin festivaalina kaksi eri kertaa.

Onnettomuus kyseenalaisti jatkon

Ei pitkää historiaa ilman ikäviäkin sattumuksia. Vuonna 2014 festivaalin turvamies mukiloitiin kriittiseen tilaan, kun villiintynyt ihmisjoukko rynni festariportin läpi. Tapahtuman jälkeen festivaalin jatko kyseenalaistettiin, kun sen turvallisuutta puitiin poliisin ja kaupungin voimin. Miamin pormestari väläytti, että porttisattumus voisi pistää pisteen koko festivaalille, ja Miami Ultra joutuisi etsimään tapahtumalle uuden paikan. Äänestyksen jälkeen festivaali sai jäädä nimikkopaikalleen. Vuonna 2018 Miami Ultran turvallisuus oli jo parantunut kaikkien aikojen parhaaksi. Silloin yli sadantuhannen kävijän joukosta pidätettiin ainoastaan 27 henkilöä.

Tapahtumapaikka vaakalaudalla

Porttisattumuksesta lähtien Miami Ultran jatko Bayfront Parkissa ja koko kaupungissa on asetettu säännöllisesti kyseenalaiseksi sen aiheuttamien häiriöiden ja kaupunkilaisten kokeman häirinnän vuoksi. Vuoden 2018 syyskuussa kaupunki päätti nimettömän äänestyksen jälkeen, että Miami ei enää tarjoaisi paikkaa festivaalille, ellei festivaali maksaisi kaupungille kahta miljoonaa dollaria saadakseen pysyä nykyisellä paikallaan. Mahdollisesta uudesta paikasta tai festivaalin peruuntumisestakaan ei ole kuitenkaan uutisoitu, joten näillä näkymin ikoninen festivaali järjestetään 20. kerran Miamissa maaliskuun 2019 lopussa.

Leave a Comment