Useimmilla meillä on varmasti jonkinlainen käsitys tai mielikuva siitä, mitä DJ eli Disc Jockey tekee. Kyseessähän on lyhyesti sanottuna henkilö, joka soittaa valitsemaansa musiikkia ihmisille. Usein DJ:t toimivat klubeilla, diskoissa ja yökerhoissa. Myös radio-ohjelmissa voi olla DJ, ja silloin puhutaankin Radio DJ:stä. Suomessa DJ:tä kutsutaan usein tiskijukaksi ja joskus levyjuontajaksikin. Ensimmäiset DJ:t toimivat Yhdysvalloissa jo 1950 – 1970-luvuilla, ja siitä lähtien DJ-toiminta on monipuolistunut ja kehittynyt vähitellen kohti nykyistä muotoaan.

1980-luvun lopussa tapahtui suuri käänne, ja DJ:t alkoivat saada entistä enemmän huomiota ja julkisuutta. DJ-toiminta oli tuolloin jo maailmanlaajuista, ja 1990-luvun aikana alkoivat kuuluisimmat Disc jockeyt saavuttaa samanlaista asemaa kuin rock-tähdet. Myös Suomessa DJ oli yleinen näky esimerkiksi tanssiklubeilla. Kotoisan tiskijukka-sanan otti ensimmäisenä käyttöön DJ Taku, eli Pekka Kotilainen. DJ:n käyttämä laitteisto on pääpiirteittäin pysynyt melko samanlaisena, mutta suurin muutos on liittynyt äänentoiston siirtymiseen analogisesta digitaaliseen, eli toisin sanoen vinyylilevyistä Cd-levyihin ja tietokoneiden käyttöön.

Tärkeimmät työvälineet

Vaikka LP-levysoitin onkin nykyään periaatteessa hieman vanhanaikaista tekniikkaa, on se kuitenkin ehkä kaikkein ikonisin DJ:n käyttämä laite. Juuri kahden levysoittimen takana levyjä soittava lippaläkkipäinen tiskijukka lienee se yleisin mielikuva, mikä DJ:stä on olemassa. Monet heistä käyttävät edelleenkin analogisia levysoittimia, mutta eivät kuitenkaan kaikki. LP-levyjen kultakaudella, 1950 – 1980-luvuilla oli olemassa kolmenlaisia äänilevyjä. LP, eli long play -albumi ja Single, eli kahden kappaleen pikkulevy olivat niistä tunnetuimmat. Mutta kolmas levytyyppi oli tarkoitettu DJ-käyttöön ja nimeltään EP.

EP:ssä levyjen urat oli prässätty harvempaan kuin kotikäyttöön tarkoitetuissa levyissä, minkä ansiosta bassotoisto oli paljon täyteläisempää ja vahvempaa. CD-aikakaudelle tultaessa alkoivat Cd-levyt kuitenkin vähitellen vallata alaa myös DJ-maailmassa. CD mahdollisti vieläkin vahvemmat bassotoistot, mikä oli yhtenä osatekijänä myös aivan uudenlaisen musiikkityylin, teknon, syntymisessä. Voidaan kuitenkin sanoa, että musiikin toistolaite on varmastikin se tärkein DJ-laite. Se voi olla joko vinyylilevysoitin, CD-soitin tai esimerkiksi tietokone, Sony Minidisc -soitin, MP3-soitin tai jopa tabletti tai älypuhelin.

Miksaaminen ja äänenmuokkaus

Varsinaisten kappaleiden valitsemisen ja soittolistojen luonnin lisäksi myös miksaaminen on tärkeä osa DJ:n tehtäviä. Usein DJ:t haluavat esimerkiksi vaihtaa biisin toiseen käyttämällä feidausta. Silloin ensimmäinen kappale hiljenee vähitellen samalla kun seuraavan kappaleen voimakkuus nousee. DJ:t saattavat soittaa kahta kappaletta tällä tavalla päällekkäin joskus puoli minuuttiakin. Kahden tai useamman levysoittimen, CD-soittimen ja muun äänilähteen, sekä DJ:n oman puheen eli spiikkauksen yhdistämisessä tarvitaankin miksauspöytää, jonka avulla voidaan hallitusti säätää eri äänilähteiden välistä suhdetta ja tehdä vaikkapa feidauksia.

Usein DJ:t käyttävät myös efektejä ja äänitehosteita. Ne saattavat olla erilaisia kaikuja tai chorus-efektejä, joita voidaan lisätä omaan spiikkaukseen ja joskus musiikkiin. Myös erilaiset valmisäänet (esimerkiksi aplodien äänet, erilaiset huudot ja kiljaisut yms.) ovat joidenkin tiskijukkien suosiossa. Näiden soittamiseen käytetään yleensä sämpleriä, joka on kuin minikokoinen piano. Eräs tärkeä laite on myös ekvalisaattori eli EQ. Sen avulla DJ voi muokata yleissaundia haluamakseen ja klubin akustiikkaan sopivaksi. Bassotoistoa tai keskiäänialuetta halutaan usein myös korjailla.

DJ:n omat kuuntelulaitteet

DJ:t käyttävät lähes poikkeuksetta kuulokkeita, sillä niiden avulla he pystyvät kuuntelemaan paremmin levyillä soivaa musiikkia niin, että sivuäänet eivät häiritse. On olemassa myös erityisiä kahden äänilähteen kuulokkeita, joihin voidaan ohjata esimerkiksi vasempaan ja oikeaan korvaan eri levyltä soivaa musiikkia. Kuulokkeita ei tarvitse käyttää jatkuvasti, vaan niistä voi vaikkapa kuunnella aina hetken aikaa kakkossoittimessa meneillään olevaa kappaletta ja laskea kuulokkeet sen jälkeen takaisin pöydälle. Monet DJ:t käyttävät kuuloketta vain toisessa korvassa.

Koska DJ:n tehtävä on myös niin sanottu spiikkaaminen, eli musiikin juontaminen, niin hänellä pitää olla laadukas mikrofoni. Alun perin spiikkauksen tarkoitus oli esitellä lyhyesti kappaleet, mutta nykyään spiikkaustyylejä on yhtä monta kuin DJ:täkin. Mikrofonin tulee olla riittävän kevyt ja huomaamaton, mutta samalla kuitenkin erotteleva. Herkkyystason tulee olla juuri oikeanlainen, jotta puhe kuuluu selvästi, mutta taustaäänet eivät pääse mikrofoniin. Aika monet DJ:t käyttävät kuulokemikrofonia, sillä se on kevyt ja huomaamaton, ja ennen kaikkea jättää kädet vapaiksi.

PA-vahvistin

Radio DJ:lle riittävät edellä mainitut laitteet: äänilähde (yksi tai useampi), mikseri, mahdolliset efektit ja tehosteet, sekä kuulokkeet ja mikrofoni. Mutta mikäli kyseessä on live-DJ, eli klubissa, diskossa, ravintolassa tai yökerhossa musiikkia soittava henkilö, niin tarvitaan luonnollisesti myös tehokas PA-vahvistin, jotta musiikki saadaan kuuluviin riittävällä voimakkuudella. Melko usein ravintolalla tai klubilla on kiinteästi asennettu PA, johon DJ vain kytkee omat laitteensa. Itse asiassa monella ravintolalla ja yökerholla on myös miksauspöytä ja muut laitteet valmiina.

Live- ja ulkoilmalaitteistot

PA tulee sanoista Power Amplifier, ja tarkoittaa erittäin tehokasta vahvistinlaitteistoa. PA on nykyään poikkeuksetta stereofoninen eli kaksikanavainen, toisin sanoen vahvistinkaappeja on kaksi kappaletta. Tehot liikkuvat usein tuhansissa wateissa. Usein PA-vahvistin löytyy tapahtumanjärjestäjän taholta, ja DJ vain kytkee siihen oman miksauspöytänsä. DJ-toiminta on perinteisesti ollut sisätiloissa tapahtuvaa, mutta nykyään monet tiskijukat esiintyvät isoilla festivaaleilla ja ulkoilmakonserteissa. DJ-toiminnasta on tullut täysin artistien ja bändien elävän musiikin esittämiseen verrattavaa toimintaa. DJ voi olla festareiden isoin tähti!

Leave a Comment