DJ:n käyttäminen omissa juhlissa

Kuvitellaanpa hääjuhla, jossa ihmiset istuvat omilla paikoillaan, ehkä juttelevat vierustovereilleen ja odottavat innolla, milloin buffet aukeaa. Kun on syöty ja kakkukahvit juotu, on juhlien vapaamman osion aika. Toiset hankkivat juhliinsa bändin, jonka tahdittamana häävalssit ja menevämmät jorailut tanssitaan, mutta ellei kyseessä ole täysin rautaisia musiikin ammattilaisia, biisitoiveiden esittäminen bändille voi olla mahdotonta. Live-musiikki on aina live-musiikkia, mutta bändin hankkiminen on verrattain kallista, ja muusikot soittimeen vaativat juhlapaikalta paljon tilaa.

Kun palkkaakin bändin sijaan juhliinsa DJ:n, välttyy monelta harmilta ja paljolta säätämiseltä. DJ ei vie paljoa tilaa tanssilattian nurkasta tai esiintymislavalta, ja useimmat toivebiisit löytyvät takuulla tiskijukkien laajoista biisikirjastoista. DJ on bändiä kustannustehokkaampi ja monikäyttöisempi ratkaisu monin tavoin, sillä tuskin yksikään tiskijukka kieltäytyy soittamasta häävalssia vastavihitylle parille. Vaikka tässä skenaariossa käytettiinkin häitä esimerkkinä, DJ sopii kaikenlaisiin juhliin ja tilaisuuksiin, joihin tarvitaan viihteellistä sisältöä ja menevää musiikkia yön pikkutunneille.

DJ:n vaatimat tilat ja laitteet

Lähtökohta on, että DJ tuo mukanaan ainoastaan omat soittovälineensä, eli dekit, mikserin, sämplerit ja muut mahdolliset laitteet. Ellei toisin sovita, äänentoisto (eli PA-laitteet) tulevat asiakkaan toimesta. Tämä johtuu puhtaasti siitä, että usein juhlatiloissa ja ravintoloissa on jo valmiit äänentoistojärjestelmät, ja ylimääräisten kaiuttimien asentaminen teettää vaan turhaa työtä. Monet tiskijukat saavat kyllä vuokrattua tarpeen tullen kaiuttimia, mutta se nostaa luonnollisesti DJ:n laskun summaa. Mikäli PA-kaiuttimet löytyvät tiloista, DJ hoitaa kyllä loput.

DJ tarvitsee omille laitteilleen noin 2 x 3 metrin kokoisen tilan, mieluiten toki enemmän, jotta juhlaväki ei ole aivan hänen pöytänsä välittömässä läheisyydessä. Juhlan järjestäjän on syytä sijoittaa DJ:n paikka niin, että tiskijukka näkee yleisönsä mahdollisimman hyvin, ja mikä tärkeintä, virtapistokkeita tulee olla saatavilla riittävästi. Yllättävän usein lähimpiä pistorasioita aletaan etsiä ja jatkojohtoviritelmiä tehdä vasta siinä vaiheessa, kun DJ tulee paikalle. Hyviin tapoihin kuuluu myös tarjota DJ:lle vesipullo tai vastaavia virvokkeita.

Mitä DJ:n palkkaaminen maksaa?

Kun juhlien viihdenumeroita aletaan suunnitella, kaikkien huulilla on ensimmäiseksi aina kysymys: paljonko se maksaa? Kuten aiemmin tekstissä todettiin, DJ on kustannuksiltaan halvempi vaihtoehto kuin bändit. Tai ainakin useimmiten on, ellei bändin tapauksessa kyse ole akustisesti esiintyvästä duosta. Tiskijukkien hinta yhtä tapahtumaa kohden vaihtelee yleisimmin 300–600 euron välillä, riippuen aivan DJ:n kokemuksesta, tapahtuman laadusta ja järjestämisajankohdasta. Tiskijukat joutuvat toisinaan selittelemään hintapyyntöään alaa vähemmän tunteville asiakkaille, sillä muutaman sadan euron hinta voi tuntua kohtuuttomalta

Tiskijukkien keikkapalkoilla ei kuitenkaan pääse kovin helpolla rikkauksiin, sillä kun kulut karsitaan pois, ei tuntihinnaksi muodostuva summa ole kovinkaan suuri. Otetaan esimerkkinä Timo Tiskijukka, jonka keikkapalkkio on 400 euroa. Timo ajaa aamulla autollaan juhlapaikalle, pystyttää omat laitteensa hyvissä ajoin paikoilleen, testaa, että kaikki varmasti toimii ja jää odottamaan illan varsinaista keikkaa. Hän roudaa mukanaan monien tuhansien eurojen edestä keikkakamaa ja biisikirjastoja, sekä maksaa toiminnastaan asianmukaiset verot, lisenssit ja muut menot.

DJ ei soita Paranoidia

“Soittakaa Paranoid!” -huudahdus on suomalaisen musiikkikulttuurin helmiä. Sen voi kuulla melkein missä tahansa keikalla, olipa lavalla sitten Nightwish tai Nakkilan nuorisotalon kesäbändi. Tiskijukille tätä pyyntöä ei kuitenkaan kannata esittää, sillä vaikka Black Sabbath legendaarinen yhtye onkin, ei se välttämättä ole kovin tanssittavaa musiikkia. DJ voi toki yllättää, ja kiskaista biisikirjastoistaan Paranoidin ja tehdä siitä pienellä miksauksella kovankin tanssijytän. Jotkut DJ:t ovat kuitenkin hyvin tarkkoja soittamastaan musiikista ja käyttämistään genreistä.

Biisivalikoiman skaala onkin usein tärkein tekijä, joka erottaa pesunkestävän klubi-DJ:n bile-DJ:stä. Yökerhoissa tanssijoiden odotukset musiikkia kohtaan ovat hyvin erilaiset kuin sukujuhlien vierailla: klubeilla tärkeintä on musiikin rytmikkyys ja basso, kun taas vaikkapa häissä ihmiset haluavat paitsi tanssia, myös kuulla tuttuja kappaleita. Yksityistilaisuuksiin erikoistunut DJ on taitava ihmisten lukija, ja hän osaa vaihtaa musiikin laatua lennosta. Song 2:n tapainen ikoninen rokkibiisi voisi tyhjentää yökerhon tanssilattian, mutta juhlissa se voisi räjäyttää potin.

DJ on esiintyjä, sinä olet asiakas

Vaikka monilla tiskijukilla onkin oma tunnistettava tyylinsä, kannattaa kuitenkin sopia DJ:n kanssa etukäteen, minkälaista fiilistä hänen haluttaisiin luovan. On selvää, että 18-vuotisbileiden soittolista näyttää aivan erilaiselta kuin sukujuhlien iltabileiden, sillä jälkimmäisessä tapauksessa yleisön ikähaitari on paljon suurempi. DJ on viihdyttäjä, jonka tarkoitus on tuottaa mielekästä sisältöä asiakkaan juhliin, ja siksi mahdolliset toiveet tai rajoitukset sisällön suhteen kannattaa reilusti esittää DJ:lle jo hyvissä ajoin ennen juhlapäivää. DJ:t ovat yleensä mielellään mukana myös erilaisissa yllätysnumeroissa ja tempauksissa.

Ota nämä seikat huomioon DJ:tä palkatessa

DJ hoitaa soittamiensa kappaleiden asianmukaisen lisensoinnin Teoston ja Gramexin suuntaan, mutta tapahtumanjärjestäjällä on joissain tapauksissa vastuu tehdä erillinen tekijänoikeusilmoitus ja -tilitys tapahtumassa esitetystä musiikista. Ratkaiseva tekijä on, onko kyseessä julkinen vai yksityinen tapahtuma. Riippuen juhlapaikan sijainnista ja naapureista, yleensä on paikallaan tehdä ilmoitus yleisötilaisuuden järjestämisestä poliisille, sillä jos lupahakemus on tehty ja hyväksytty, pienet juhlapaikalta kantautuvat äänihaitat eivät tuo poliiseja automaattisesti paikalle, kun tiedetään, että kyseessä on luvanvaraiset juhlat.

Leave a Comment