Maailman tunnetuimpiin tiskijukkiin lukeutuu hollantilainen DJ Hardwell. Seitsemän vuotta sitten hän aloitti oman tanssimusiikkinsa julkaisun. Toinen pitkään suosion huipulla pysytellyt kuuluisa dj on Armin Van Buuren, joka on esiintynyt myös Suomen lavoilla. Muita maailmalla nimeä keränneitä tiskijukkia ovat muuan muassa monen peräkkäisen hitin tähti Avicii, legendaarinen Tiesto ja ranskalainen David Guetta. Muita mainitsemisen arvoisia dj-tähtiä ovat Calvin Harris, Afrojack, Nicky Romero, Dimitri Vegas & Like Mike, Steve Aoki, Skrillex ja Dash Berlin.

Vuosi vuodelta DJ-maailman kuumimmat nimet tienaavat entistä enemmän mainetta ja mammonaa. Tutkimusten mukaan esimerkiksi vuonna 2014 skotlantilainen DJ Calvin Harris tienasi vuoden aikana yli 66 miljoonaa dollaria. Harris on tehnyt lukuisia menestyskappaleita, jotka ovat maailmanlaajuisesti pysytelleet musiikkipalvelu Spotifyn kärkisijoilla. DJ David Guetta tienasi samaisen vuoden aikana yli 37 miljoonaa dollaria. Guetta on tehnyt dj:nä uraa lähes kolmekymmentä vuotta. Kolmanneksi parhaiten tienannut tiskijukka oli Tiësto. Hän ansaitsi vuodessa 36 miljoonaa dollaria.

Tiësto

Tiësto on yksi maailman tunnetuimmista DJ:stä. Tiësto syntyi vuonna 1969 Hollannissa, ja hänen oikea nimensä on Tijs Michiel Verwest. Verwestin aiempi taiteilijanimi oli DJ Tiësto, joka tulee hänen lapsuuden lempinimestään. Musiikki oli alun perin tranceen painottuvaa ja hänen uransa lähti nousukiitoon 1990-luvun lopulla. Tiëston läpimurtokappale oli Deleriumin “Silence”-kappaleen remix. Verwestin kipinä musiikkiin syntyi hänen ollessaan vasta 12-vuotias. 14-vuotiaana hän alkoi toimia koulun juhlien dj:nä. Ammatikseen hän alkoi soittamaan vuonna 1985, jolloin hän soitti hollantilaisissa yökerhoissa.

Yksi mieleenpainuvimmista Tiëston esiintymisistä oli vuonna 2004 pidetyissä kesäolympialaisten avajaisjuhlissa. Tiësto on uransa aikana kerännyt paljon erilaisia pokaaleita. joista suurimpia ovat hollantilainen TMF-palkinto vuodelta 2002 ja Ison-Britannian Dance Star -palkinto. Hänet on myös tituleerattu Ibizan parhaaksi DJ:ksi. Nykyään Tiësto soittaa keikoillaan enemmän elektronista sekä houseen perustuvaa indie-pop-musiikkia. Trance-musiikki on jätetty kokonaan pois pikku hiljaa. Tiësto on tehnyt yhteistyötä suomalaisen HIM-yhtyeen kanssa ja remixannut yhtyeen laulun Love, The Hardest Way.

Avicii

Avicii oli ruotsalainen musiikkituottaja ja dj, joka teki nimensä tunnetuksi maailmalla vuonna 2011 julkaisemallaan kappaleellaan “Levels”. Hänen virallinen nimensä oli Tim Bergling. Bergling kuoli huhtikuussa 2018, vain 28-vuotiaana. Aviciin menestyskappaleita ovat muun muassa Wake Me Up!, Hey Brother, The Nights, Waiting for Love, The Days, I Could Be the One, Addicted to You, Silhoutes ja You Make Me. Esimerkiksi vuonna 2014 kappaletta Wake Me Up soitettiin Spotifyssä yli 200 miljoonaa kertaa.

Avicii otti vaikutteita musiikkiinsa muun muassa Swedish House Mafialta, Daft Punkilta, ja Eric Prydziltä. Tähden debyyttialbumilla “True” eri musiikkityylit sekoittuivat. Kyseisellä albumilla elektroniseen musiikkiin on sulautunut ripaus soulia, bluesia, funkia ja kansanmusiikkia. Aviciin ovat monet muut muusikot maininneet inspiraatiokseen. Näistä tunnetuimpiin muusikkoihin lukeutuvat muun muassa Kygo, Martin Garrix, Diplo, Skrillex ja Cheat Codes. Avicii teki kirkkaimpina vuosinaan jopa yli 300 keikkaa per vuosi, vaikka hän ei pitänyt keikkaelämästä.

David Guetta

Ranskalainen Pierre David Guetta tunnetaan sekä musiikintuottajana että dj:nä. Hän on tehnyt yhteistyötä monien suurten nimien, kuten Snoop Doggin, Rihannan, Akonin, Chris Brownin, Usherin, Taio Cruzin, Kelly Rowlandin, Nikki Minajin, will.i.amin, Brooksin, Lil Waynen, Kid Cudin, Zara Larssonin, Sian Ludacrisin ja Martin Garriksin kanssa. DJ Magazine äänesti David Guettan vuonna 2007 maailman kymmenen parhaan DJ:n joukkoon, ja vuotta myöhemmin, vuonna 2008 hän sai viidenneksi parhaan DJ::n sekä house-DJ:n pystit.

Guetta syntyi Pariisissa vuonna 1967. Hän alkoi muokata vinyyleitä kotioloissa jo nuorella iällä, ja 15-vuotiaana hän esiintyi ensimmäisen kerran omassa kellarissaan. David Guettan varsinainen ura alkoi 17-vuotiaana. Hän aloitti soittamalla hip hop ja house-levyjä yökerhoissa. Vuosina 1988 – 1990 hän teki housemusiikkimiksauksia ranskalaiselle radiokanavalle, ja vuonna 1990 hän julkaisi ensimmäisen albuminsa “Hip Hop Nation” yhdessä ranskalaisräppäri Sidney Duteilin kanssa. Vuonna 1994 julkaistiin Guettan ensimmäinen single “Up & Away”, joka saavutti suuren suosion.

Calvin Harris

Calvin Harris syntyi vuonna 1984 Skotlannissa. Hänen oikea nimensä on Adam Richard Wiles, ja hän on tullut tunnetuksi elektronisen musiikin tuottajana, laulajana ja lauluntekijänä, sekä DJ:nä. Hänen tunnetuimpiin kappaleisiinsa lukeutuvat muun muassa Summer, The Girls, Feel So Close, Acceptable in the 80s, I’m Not Alone ja Bounce. Hän on toiminut myös tuottajana artisti Dizzee Rascalille ja tuottanut Rihannan suuren hitin We Found Love. Calvin Harris on esiintynyt Suomessakin moneen otteeseen.

Skrillex

Skrillex, oikealta nimeltään Sonny John Moore syntyi vuonna 1988 Yhdysvalloissa. Vuoteen 2008 asti hänet tunnettiin internetin maailmassa paremmin nimellä Twipz. Skrillex on tehnyt itsensä kuuluisaksi sekä elektronisen musiikin tuottaja että DJ:nä. Hänen musiikkilajeihinsa kuuluvat ovat pääosin dubstep ja glitch house. Mooren ensimmäinen EP-levy oli nimeltään Gypsyhook, joka julkaistiin vuonna 2009 . Hänen ensimmäistä albumiaan BELL:siä ei koskaan virallisesti julkaistu. Skrillex pääsi ehdolle vuonna 2012 Grammy-gaalassa viidessä kategoriassa ja voitti niistä kolme.

Leave a Comment