Artisti-DJ:t ovat konemusiikin supertähtiä

On olemassa erilaisia tiskijukkia. Tyypillisesti DJ:t ovat niitä, jotka soittavat yökerhoissa ja yleisöjuhlissa muiden artistien kappaleita ja nostattavat tunnelmaa hittejä miksaamalla. Sitten on olemassa studiotuotantoon erikoistuneita DJ:itä, jotka pääasiassa tekevät taustoja ja sämplejä muille artisteille, mutta eivät välttämättä julkaise omalla nimellään koskaan musiikkia. Sitten on artisti-DJ:t, jotka tuottavat omaa musiikkiaan; jotkut sämpläten, toiset täysin alusta alkaen. Toisinaan DJ:t ovat sekoitus kaikkia näitä eri tyyppejä – rakkaus konemusiikkiin yhdistää kuitenkin kaikkia heitä.

Tämä artikkeli käsittelee tiskijukkia, jotka ovat omilla tuotannoillaan valloittaneet soittolistojen kärkisijat vuodesta toiseen. Tähdenlentoja tulee ja menee kaikissa genreissä, mutta yhden hitin ihmeitä nähdään eniten ehkä juuri konemusiikin saralla, sillä tuotantotekniikat ovat jo niin kehittyneet ja edulliset, että käytännössä kuka tahansa voi nousta äkilliseen kuuluisuuteen tarttuvan kappaleen julkaisun myötä. Näin kävi esimerkiksi Aviciille, joka nousi muutamassa vuodessa vähätuloisesta opiskelijasta DJ-maailman eliittiin. Jotkut artistit ovat sementoineet paikkansa konemusiikin huipulla, ja tässä tekstissä esitellään muutamia heistä.

David Guetta

David Guettaa voidaan hyvällä omallatunnolla kutsua konemusiikin “Grand Old Maniksi”. Vielä 51-vuotiaanakin hän esiintyy harva se viikko loppuunmyydyille stadioneille ja julkaisee säännöllisesti uusia hittejä. Guetta on toiminut myös tuottajana monille suurille artisteille, kuten Rihannalle, Flo Ridalle ja Sialle. Uransa musiikin parissa mies aloitti 17-vuotiaana ja ensimmäisen singlensä David Guetta julkaisi vuonna 1994. Maailman arvostetuimpiin tiskijukkiin lukeutuva Guetta on kotoisin Ranskasta, ja häneltä löytyy useita musiikkialan palkintoja Grammysta Billboard Awardseihin.

Ensimmäisen studioalbuminsa hän julkaisi vasta kahdeksan vuotta ensisinglen jälkeen. Just a Little More Love -albumilta singleiksi lohkaistiin nimikkohitin lisäksi ”Love Don’t Let Me Go” sekä “People Come, People Go”. David Guetta on julkaissut vuoteen 2018 mennessä seitsemän studioalbumia, joista viimeisin, viime syyskuussa julkaistu albumi kantaakin osuvasti nimeä 7. Mies on esiintynyt Suomessa useaan otteeseen, muun muassa Ruisrockissa ja RMJ:ssä. Viimeksi David Guetta vieraili täällä elokuussa 2018 Weekend Festivalilla Helsingissä.

Skrillex

Skrillexin aika konemusiikin huipulla alkaa olla auttamatta ohi, mutta nimi tuli 2010-luvun alussa niin ryminällä mukaan musiikkibisnekseen, että mies, joka siviilissä tunnetaan nimellä Sonny John Moore, on ansainnut paikkansa tässä artikkelissa. Nyt 30-vuotias tuottaja/DJ oli kansainvälisen läpimurtonsa aikaan reilu parikymppinen. Hänen toinen EP:nsä, ”Scary Monsters and Nice Sprites”, saavutti jättisuosion, mutta musiikin parissa hän oli toiminut jo muutamia vuosia ennen tätä. Ennen konemusiikkiin siirtymistä Sonny Moore toimi From First To Last -yhtyeen laulajana.

“Kill EVERYBODY”, “First of The Year (Equinox)”, “Ruffneck” ja “Bangarang” ovat Skrillexin tunnetuimpia omia hittejä, mutta hän on tehnyt yhteistyötä myös monien muidenkin artistien, kuten esimerkiksi nu-metal-yhtye Kornin kanssa. Vuonna 2011 julkaistu hitti menestyi yli genrerajojen, ja ”Narcissistic Cannibal” ylsi Suomen virallisella listalla sijalle kaksi. Los Angelesissa syntynyt Skrillex on toistaiseksi esiintynyt Suomessa vasta neljä kertaa. Hän on ollut ehdolla Grammy-palkinnon saajaksi 12 kertaa, ja voittanut niistä kahdeksan.

Avicii

Koko musiikkimaailma pysähtyi huhtikuussa 2018, kun levisi tieto, että Tim Bergling, lavanimeltään Avicii, on kuollut. Suosionsa huipulla ollut 28-vuotias ruotsalaisnuorukainen menehtyi ollessaan matkalla Omanissa. Avicii nousi julkisuuteen hieman Skrillexiä myöhemmin, kun Levels-hitti julkaistiin 2011. Muita miehen suosituimpia hittejä ovat muun muassa ”Wake Me Up!”, ”Hey Brother” sekä ”Superlove”. Avicii oli supersuosittu vetonaula konemusiikkifestareilla, mutta hän oli luonnostaan niin ujo ja vaatimaton, että ei niinkään pitänyt esiintymisestä, vaan musiikin tekemisestä.

Avicii oli jo keväällä 2016 ilmoittanut lopettavansa keikkailun, mutta musiikkia hän ehti vielä julkaista muutaman singlen verran ennen lopullista kohtaloaan. Avicii on yksi soitetuimmista artisti-DJ:stä Suomessa, ja yksi kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä ruotsalaisista muusikoista. Hän esiintyi elämänsä aikana Suomessa neljä kertaa. Uransa huipulla Avicii teki jopa yli 300 keikkaa vuodessa, mikä on poikkeuksellisen suuri lukema kenelle tahansa artistille. Muun muassa Kygo, Skrillex ja Martin Garrix ovat nimenneet Aviciin yhdeksi inspiraation lähteekseen.

Martin Garrix

Alankomaalaisen Martin Garrixin, oikealta nimeltään Martijn Gerard Garritsen, urakehitys muistuttaa monilta osin David Guettan elämäntarinaa. Vuonna 2013 julkaistu Animals-hitti nosti 17-vuotiaan Garrixin heti median ja fanien pyöritykseen, ja siitä asti hänet on luettu maailman johtavien artisti-DJ:den joukkoon. Viidesti Suomessa keikkaillut Martin Garrix sijoittui DJ Mag -lehden Maailman paras DJ -äänestyksessä kolmesti perätysten ykkössijalle vuosina 2016–2018. Mies kertoo saaneensa inspiraation musiikkiin jo ollessaan nelivuotias, ja vuonna 2004, ollessaan vasta kahdeksan, Garrix tiesi haluavansa DJ:ksi.

Darude

Viimeisenä, mutta ei missään nimessä vähäisimpänä listalta löytyy Suomen menestyksekkäin artisti-DJ, Darude. Eurassa vuonna 1975 syntynyt Ville Virtanen ei ehkä ole tänä päivänä David Guettaan tai Martin Garrixiin verrattavissa oleva artisti, mutta 1999 ilmestynyt ”Sandstorm” on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista instrumentaalikappaleista. Ikoninen trance-kappale tunnetaan ympäri maailmaa, ja moni nykyinen huippu-DJ muistaa taatusti hitin omilta lapsuusvuosiltaan. Darude keikkailee yhä, pääsääntöisesti Yhdysvalloissa. Hän on julkaissut vuonna 2018 kaksi singleä, ”Surrender” ja ”Timeless”.

Leave a Comment